整麵包仲整埋肉鬆

January 23, 2018

唔經唔覺,今代 Panasonic 推出的麵包機(SD-PT1002)已經出到第五代,咁麵包機當然係整麵包先係主力,不過今次新機就加入一個好玩嘅功能,就係製作「肉鬆」,輕鬆一按就可以將煲湯豬肉變成可口的豬肉鬆。

 

今代麵包機 SD-PT1002 採用變頻式摩打,主要是模仿人手揉麵的效果,只要不同麵包類型設定,就可以自動調整揉麵速度,令麵包更鬆軟更有口感。同時亦有「輕攪拌」功能,是舊款機中「葡萄乾」功能的升級,當你加入配料後會自動用低速攪拌,保留配料的原形,尤其是加入芝士等柔軟的配料時,效果會更加明顯,原粒芝士在烘焗後仍可保持原狀。

 

另外,麵包機內備有不銹鋼內蓋及遠紅外線氟素塗層內膽,可以均勻導熱,加上三段烤色控制,可以焗出濃、淡和標準三種麵包。當中的天然酵母培養程式,內置把酵母及配料自動投放功能,葡萄乾及堅果容器亦加大至 100g,可以放更多堅果乾果而且不用人手加入。配合預約功能,只需在晚上放好材料,再選擇好食譜督可以按預約掣就會自由起動,起身就有得食。

 

今次加入「肉鬆」製作功能,可以將平時煲完湯的瘦肉變成肉鬆,另外新機亦內置35款食譜,包括19款麵包食譜、8款甜品食譜及8款其他食譜,完全自動。

 

 

麵包食譜:基本麵包、法式軟包、法式牛油麵包、天然酵母麵包、軟式麵包、快速麵包、米飯麵包、法式麵包、全麥麵包、菠蘿麵包、米粉麵包、湯種法式軟包、雪芳法式軟包、60分鐘麵包、法式米飯麵包、北海道麵包、雲石麵包、半份麵包、紅豆麵包

 

甜品食譜:英式鬆餅、蛋糕、朱古力、果醬、糖漬水果、麻糬、蔬菜蛋糕、紅豆餡

 

其他食譜:麵包麵糰、薄餅麵糰、餃子皮麵糰、烏冬及意粉麵糰、天然酵母麵包麵糰、8分鐘快速麵糰、生種天然酵母、肉鬆

 

 

 

SPEC
功率|420W
麵包容器容量|約1磅
呎吋|30.4 x 24.1 x 34.5 cm
重量|6.2kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

原文: http://www.hogar.hk/news/local/171012-panasonic-sd-pt1002/

 

 

About the Author

 

 

 

 

L域

hogar.hk 的大打雜,為大家提供第一手資訊。

Please reload

Recent Posts

August 1, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload